måndag 8 juli 2013

NÄR KREATUREN FEGNARDet här var min sommarkrönika i Aftonbladet lördagen den 6 juli.
Jag skrev med dubbel avsikt: Tydliggöra de för oss farligt fega EU-regeringarnas undfallenhet inför det sjunkande men fortfarande allmänfarliga Nordamerikanska imperiet och samtidigt visa på den fasthet med vilken Per Albins regering trots sin militära svaghet och sitt helt utsatta läge förmådde handla.  Det är många - särskilt bland det som kallas vänster - som inte inser detta. 

Min avsikt med denna publicering var naturligtvis att hjälpa läsarna se de nuvarande styrandes totala eländighet, tänka efter och dra slutsatser.
Jan Myrdal
Varberg
 13-07-08NÄR KREATUREN FEGNAR

Jan Myrdal

Visst går det Nordamerikanska imperiet mot sin undergång. Fast imperier tar tid på sig i döendet. Minns att det brittiska välde som markerat sin upplösning med Macmillans tal om Förändringens vind den 3 februari 1960 gick ut i ett nytt kolonialkrig mot Argentina för Falklandsöarna tjugotvå år senare. Ja papperstigern han haver tänder; käften full så blankt och grömt.


Inte undra på att våra regeringar i EU och runtom fegnar när Washington höjer rösten. Snowden lydde sitt samvete. Han handlade som en hederlig karl när han avslöjade att Förenta staternas regering, hyckleriets farbror Sam, för profitens skull ljög världen rakt i ansiktet och snikade sig till såväl sina vänners affärshemligheter som deras diplomatiska och militära nationella hemligheter.

Ja, Uncle Sam skändade offentligen sina officiellt närmaste och lydigaste. Drog ner dem de politiska byxorna så François Hollande fick stå där skyltande inför sitt folk med skammen hängande och hon den bjärta Merkel tvangs inför väljarna söka skyla sin bara rumpa så gott hon kunde. Och de vågade inte mer än muttra lite. Fy fan!

Men värre blev det. Österrikes arma regeringspatrask lydde order, slog ihop stövelklackarna och tvingade mot all internationell sed ned Bolivias presidentplan för att de av Han som Bestämmer beordrats snoka om Snowden fanns ombord. Det blir en anmälan till Säkerhetsrådet. Men där sitter de lydiga.

Inte skulle Reinfeldts Sverige varit bättre. Att ett socialdemokratiskt inte skulle varit det vet vi ju. Minns hur den efter att hon mördats helgonförklarade Anna Lindh och den juridiskt dubiöse Thomas Bodström såg till att de oskyldiga egyptierna greps, kränktes på flygplatsen och av CIA flögs till tortyr i Egypten.

De nuvarande EU-regeringarna förmår inte visa den rakryggade hållning som Per Albins förtalade samlingsregering trots vår militära svaghet visade mot påtryckningarna under det förra storkriget. Den stod mot det kraftiga fransk/brittiska kravet (livligt understött av den finländska regeringen) på militär genommarsch för en ententens krigsinsats på Finlands sida mot Sovjet. Bidrog trots generalernas intriger och larmet i massmedia till marsfreden. Vägrade delta i korståget österut 1941. Vägrade trots tyska krav (och Högerns vilja) införa verkligt partiförbud och lät så i tysthet Sverige hysa sambandscentraler för motståndet i Norden och på kontinenten. Kunde efter 1943 då Sverige rustat till dess ett tyskt anfall skulle bli kostbarare än ockupationen av Danmark och Norge steg för steg avveckla de påtvingade eftergifterna. Jag minns det väl. Jag var ju med.


6 kommentarer:

 1. Ja, EU är en allt förfärligare historia. Slakten på Grekland påstås nu leda till tillväxt nästa år. Kalvstek i himmelens höjd. Lettland går över till Euron och framställs som framgångsland efter att ha förlorat en femtedel av sin befolkning. USA:s förnedrande avlyssning möts inte av minsta konkreta motåtgärd. Nato samlas till krigsrådslag med hela sydöstra Europa i Georgien och "våra" ledare (Bildt, Hultqvist) kan inte skynda snabbt nog att öva med spjutspetsstyrkan. Själva föreställningen om historiska framsteg är i gungning. 1812, 1914, 1939, 2013...
  Stefan Lindgren
  www.nyhetsbanken.se

  SvaraRadera
 2. JM:s artikel är i AB:s pappersupplaga är illusterad med en bild på Per-Albin Hansson och en bildtext där det står: Per-Albin - en rakryggad politiker." Det är - vad jag uppfattar - en redaktionell text, eftersom den inte är nämnd i JM:s text ovan i denna blogg.(2013-07-14).

  Annars tycker jag utifrån mina kunskaper i ämnet och diskussioner med äldre kamrater son var med - t.ex. Nils Holmberg - att artikeln var riktig till "hundra procent". (Om man skall vara petig - och det skall man ju inte alltid har jag förstått (t.ex. på Facebook) - har ju sista delen av artikeln ovan ett annat typsnitt än i pappersupplagan.)

  SvaraRadera
 3. Vilka stater har möjlighet till självständigt handlande? Alla nästan utan undantag sitter fast i en globalkapitalism, sammankopplade i ett avreglerat internationellt banksystem.

  Vilket reellt val har vi i Sverige? Per Albin kunde åtminstone föda sitt folk, med dagens självförsörjning hur många veckor kan vi nu stå ut? Våra politiker varken vill eller kan, de tillhör samma globala elit.

  Vilka stater har ens mentalt(internationell rätt) vågat stå upp mot Uasraels krigsvåg efter 911? Anna Lindh hade invändningar mot Mossads ökande mördarverksamhet efter inledningen av 2000-talet. Det var inte lämpligt.

  SvaraRadera
 4. Vissa imperier tar god tid på sig gå under. Inte alla. För de rödfärgade gick det ju undan i svängarna. Tack och lov är det färdig experimenterat vad gäller röda samhälls system.

  SvaraRadera
 5. Great explanation to given on this post .The given information very impressed for me really so nice content.


  CCNA Training in Chennai

  SvaraRadera