tisdag 5 februari 2013





Joseph Sattler. "Der Wurmstich." Första bladet i "Ein moderner Todtentanz", J. A Stargardt, Berlin 1894.
OM ATT BÖRJA NÄRMA SIG STUPET

      Om en halvtimme till sjukgymnastik. Vilket behövs. Ont i knän – och höfter. Inget märkligt. Detta är ordentligt undersökt och röntgat. Förslitning. Rör mig mindre och blir fetare – vilket frestar knäna mer. Sedan jag flyttade hit till Varberg har jag gått upp sju kilo. Sover sämre. Apparaterna i sjukgymnastiken roar mig. Men upplever hur det sluttar.

      Fast jag skriver inte detta som klagoskrift. (Om sådan klagan skrev jag ju i ”Moraliteter” och”Garderingar”.) Snarare är det mig en verklig positionsbestämning. Arbetet går långsammare. Texter jag tycks ha helt klara, som jag ser tydligt framför mig, som jag ser så tydligt att jag kan ljuda dem högt till och med och vilka bara behöver skrivas ut med finger å tangent de förblir ofärdiga.

      Detta är dubbeltydigt. Ty var offentliggöra dem? På nätet? I Indien? I någon av de svenska tidningar vilka ännu faktiskt trycker mig? Clarté, FiB/k, Flamman, Proletären? Jag är dem tack skyldig – utan dem vore jag borta. Men de tar blott ett slags texter. Resten av mitt skrivande finns inte rum för heller där.
Visst, det finns andra, de där jag under åren från 1954 och framåt nådde publik och fick inkomster. Men de har antingen försvunnit eller har tillsynes stängts för mig. Även om Aftonbladet kanske, kanske, fortfarande tar något. (Men där finns alls inte för mig den stora estetiska och idémässiga frihet jag där hade för en generation sedan – eller som jag hade i SvD för två generationer sedan.) Och erfarenhetsmässigt de senaste år blir det allt mindre troligt att de tar något och gör det det så gör de det hur som haver blott ovilligt.
      
    
Detta är naturligtvis även en ekonomisk svårighet. Om jag enbart skall existera på pensionsinkomst blir det svårt att köpa böcker.

     Såvitt jag kan bedöma beror allt detta inte på kvalitetsbrister i mina nuvarande texter. De är objektivt välskrivna. Klart tänkta dessutom. Det beror heller inte enbart på att min världsåskådning går i otakt med tiden. Även om detta spelar in, stämningen i landet är ju rätt femtiotalistisk. Men det räcker inte som förklaring. Det är min ålder. Jag har längesedan i den officiella svenska mediatillvaron passerat sista förbrukningsdatum. Det är ohjälpligt och det sänker även drastiskt mina inkomster.

     Inte är jag den förste som upplever detta. Jag minns när ”Gammeljerka”, Erik Blomberg, kom ut till Gun och mig i Fagervik och visade otryckbara texter:
      - Du som har tillgång till tidningar … sade han.

     Dock även om jag inte i Sverige som under perioden efter mitten av femtiotalet längre har sådan tillgång till officiella medier och inte längre som förr har något stort förlag finns det alltså en rad tidningar och tidskrifter på vår kant och bra och anständiga förlag som vill publicera mig. Tre bokprojekt har jag på gång. Därtill möjligheter i Indien och Tyskland.

      Objektivt alltså inte annorlunda än vad det var för mig för sextio år sedan.

      Men det finns något annat. Något som rör mig som person.

      Uppriktigt talat var han som bodde på Albogatan 5 eller Skånegatan 20 långt bak i det förflutna tydligare, mer skärpt. Allt hans trubbel till trots. Birgit talade också väl med mig om honom när vi genom dessa sextio år eller så skådade in i dået samman för någon vecka sedan.

      Funderade på detta igår. Det är inte nog med att texter inte kommer till utskrift. Jaget slirar redan. Skulle försöka ta ut pengar från mina konton. Det krångliga var att jag hade konto på Swedbank (som inte har något eget kontor här i Varberg) och ett Nordea; där fanns det dock på deras Plusgiro. Men det Visakort jag använder är ett Businesskort kopplat till Swedbank. Krångligt. Man försökte hjälpa mig på Föreningssparbanken (som sköter Swedbank här). Inget lyckades. Mitt i det hela kunde jag inte riktigt komma på koden till kortet. Siffrorna kastades om. Vilket nog torde vara ett senilitetstecken. De organiserade – som vi sade på fyrtiotalet – ett slags nytt kort åt mig. Får se.

      Ja, allt detta och därtill morgontröttheten och oförmågan att störta upp och börja skriva vid sex som vanligt inte minst det leder mig till en motvillig insikt att jag nu när jag närmar mig mitt åttiosjätte år objektivt sett står vid gränsen till stupet. Minns vad Vilhelm Moberg skrev mig innan han gick ut i sjön: ”Jag tyar inte längre.”
Svårigheten för mig att få ordning på biblioteket, sätta böcker i rätt ordning, hör till. Även om mycket är ouppackat, finns i kartonger har jag orsak att skämmas över att det går så sakta för mig. Jämför med flytten från Fagerviken till Björkviken. Där sorterade och sorterade jag. Nu …

     Kunde göra listan på dessa tecken längre, långt längre. På det personliga planet är därtill livet inte särskilt roligt. För rätt exakt ett år sedan tycktes jag drabbas av passion igen (skrev om detta i Flamman) men omständigheterna är mot mig. Även om vi kan mötas med långa mellanrum är Andrea och jag i alla ordets betydelser särbo. Inget att orda om. Fast nog ändå. Hon vill att jag flyttar ihop med henne i Fagersta. Jag skulle spara hyreskostnaden här och mina pensionsinkomster skulle uppväga den bidragsförlust hon skulle drabbas av om jag flyttade dit. Vore frågan enbart ekonomisk – och kroppskänslomässig (jag föredrar ju att sova med henne i den mycket stora säng hon var med och köpte när vi kom samman för fem år sedan i stället för att sova ensam) – då vore detta möjligt. Men jag har ju böckerna här. Utan dem kan jag inte genomföra de arbeten jag håller på med. Fast kan jag det här då? Som jag nyss skrev har jag verkligen börjat tvivla. Arbetsoreda, arbetsslöhet.

     Men vad menar jag med gränsen?

     Jag har nämnt det många gånger.

     Det har ingenting med sådana depressioner man talar om i radio och på tv att göra. Det slags själsliv har jag nog inte. Det är i stället något för mig objektivt. Inte alla tycks ha förstått när jag skrivit att om de två stora passioner – könets och arbetets – som burit mig bleknar och upphör då har livet ingen mening för mig. Då bör jag avsluta tillvaron innan allt blir ett enda grått och dimmigt lidande. Levandet i sig efter gränsen – att existera som en swiftsk struldbrug i en av våra institutioner – har inget värde och det vill jag inte uppleva. Det är inte bara personligt. Det tillhör ett kulturellt betingat personlighetsdrag för oss (som i Japan). Jag är ju inte ensam. Om Folke, min morbror, har jag skrivit. Om Guns morbror likaså. (”För ut kvinnorna! Hjälp mig koppla loss slangarna! Jag vill dö som en man.”) De stod oss närmast i släkterna våra. Men Gun är redan borta. Det visste hon. Satt vid matbordet sorterande sina smycken, det såg Peter Curman som förebud. Jag lät dem bli stulna sedan.

      Nu slirar nog arbetet och vad könet beträffar har jag det väl så som den åttiosexårige gubbe jag är.
På detta grubblar jag.
Praktiskt finns det ju flera möjligheter.
Men mest har jag lust att sparka aset över stupet.

4 kommentarer:

  1. Så här skulle min kommentar varit:
    Du får inte bli fet!!! Det är att ge upp. Skärp dig! Skaffa dig sunda matvanor. Havregrynsgröt på morgonen (eller som lunch), gärna med russin och nötter i. Till lunch: ett par smörgåsar med skinka (inte svenskt svåltryck, ta italiensk) och ost (gärna fet). Som mellanmål (eller när du känner dig sugen) riv en morot och ett (svenskt) äpple, det är gott. På kvällen en fiskbit (eller bra svenskt kött, karre, eller kotlett eller...) stekt i smör (fett är nyttigt inte farligt) eller kokt med skirat smör.Och så tomater, paprika, sallad och annat grönt, EFTER varmmaten. Du kan äta så mycket du vill om du bara håller den här rytmen. Men: GÅ INTE UPP! Och det gör du inte med den här menyn. Lycka till!
    Lennart

    SvaraRadera
  2. Såg Din kommentar.
    Gott, svarar på den. Men den stora frågan återstårt. Den kommer jag till.

    Visst är vikt – fetma – viktigt. I princip är det ju också så att det gäller balansen kaloriintag-kaloriförbrukning.

    Att jag gått upp det senaste året beror alltså dels på åldersrelaterad minskad rörelse (artritis i knän) – det är därför jag börjat med sjukgymnastik – och dels på ökat/felaktigt intag. Men det i sin tur beror på att jag lever ensam. Man lagar inte mat som ensam. Det går inte. Det är inte en könsfråga (gubbar lagar inte mat) utan en ensamhetsfråga. I mina två första äktenskap stod jag av praktiska skäl - mina hustrur studerade - för maten – var bra på det – i mina två senare har hustrurna varit matintresserade. Lever nu som ensam på kaffe, pressade apelsiner, bröd, ost, sockerärter något pålägg lite rödvin och en och annan grogg. Ser på Visa-sammanräkningen från ICA och Systemet att mat och vin konton är mycket låga. Tydligen rör jag mig dock så litet att jag ändå ökar i vikt. Men det var inte det jag skrev om.

    Jag föreskriver inte andra något men är väl inte så unik. Könet, kalla det passion eller kontakt eller vad Du vill och arbetet är de två stora drivkrafterna. Upphör eller förlamas de då är det över. Då skulle all livsvilja vara uttömd. Andra kan tydligen vegetera vidare. Jag icke.

    Än skriver jag. Viktiga frågor. Hög kvalitet. Fast det går väl – som jag märker – saktare.

    Detta får mig dock att inse att jag närmar mig stupet. Mot den insikten hjälper varken att lägga om diet som Lennart Parkbäs råder mig till eller – att som Andrea, min särbohustru och en läkare här i Varberg vill – ta lyckopiller. Sådana piller tar jag alls inte. Knappt de enkla mediciner jag får för hjärtat.

    Som jag själv ser på drömmarna är det väl detta som tänks under ytan i mig och som jag pillade fram i den texten.

    SvaraRadera
  3. Jag tänker på min far som dog förra året. Han var nio år yngre än du, född 36, och drabbades av den värsta sortens cancer efter att alltid ha varit frisk. Det är som om det kommer som en extra chock då - en människa som inte har några krämpor och sjukdomar har plötsligt dödlig cancer. Vi visste att han troligen skulle vara borta inom ett halvår. Han dog efter tre och en halv månad. I början, innan han visste vad som skulle hända och han fortfarande var hemma och blev tröttare och tröttare, sa han: "Om det inte finns någon behandling, då vill jag dö, då vill jag bort." Sen, när han förstod att det inte fanns något att göra, att det inte skulle bli bättre, sa han den sista kvällen han ännu kunde tala: "Jag vill bort. När ska jag få komma bort." Det gjorde ont att höra honom säga så men samtidigt var jag så lycklig och liksom stolt över att han inte hade ångest för döden, att han inte var rädd, att han bara drog slutsatsen att det var bättre att vara död - han som (till skillnad från mig) aldrig haft någon längtan efter döden. Det var väl just därför. Livet hade ingen mening längre. Varför klamra sig fast vid det?

    Jag blir ledsen när jag läser vad du skriver men är ändå glad för att du skriver. Det är roligt att höra från dig! även om nyheterna inte är så roliga. Du är ju min kompis - i skriften och livet. Fast du inte vet det själv. ;)

    Ibland genom åren när jag varit deprimerad av en eller annan anledning har jag gått till bokhyllan och tagit fram någon av dina gamla skriftställningar i pocket från 60- och 70-talen (som en gång tillhörde en väns pappa, skänktes till mig i 20-årspresent, den bästa present jag någonsin fått) och läst lite på måfå och det har alltid - de dystra ämnena till trots - fått mig på bättre humör. Alltid! Utan undantag. Som ett lyckopiller.

    "Du bör dock inte bli så dyster att du hänger dig. Då minskar konsumtionen."

    Helt ofattbart att åldern skulle ha någonting med publicerande att göra - vad spelar det för roll hur gammal eller ung man är, åldern syns ju inte i texten? Är inte det en av de stora fördelarna med att skriva, att man slipper synas i egen hög person? Slipper tala. Slipper vara "kroppslig".

    Heja dig Jan.

    /Maria

    SvaraRadera
  4. Könet och arbetet, det är de saker du säger dig fylla ditt liv med. Det är inte livet ditt, men det som gör livet ditt meningsfullt. Andra skulle tiga om könet och istället för "arbetet" nämna "barnen" eller "resorna" eller något annat av de objekt som ett liv kan manifesteras genom. Men bakom objekten pågår det ju och i vissa korta sekvenser - ofta efter en avslutad arbetsinsats - kan man känna flödet som sådant och må väl av det. Det kan du unna dig och kanske är det detta du unnar dig när du dricker groggen.
    Frånsett detta så vill jag påminna om att stupet infinner sig utan din medverkan. Pling pling säger klockan och du går in på sista eller näst sista varvet och drar därvid ned på tempot så att du går över snöret i god ordning.
    Jag vill också ansluta mig till Maria. Du och jag och en mängd andra är samtida. Vi hjälps åt att hålla ett kollektivt medvetande, men din roll i detta kan inte överskattas. Att detta varit och är en viktig del av det liv du avnjuter det förstår man, men jag tycker du ska fortsätta med detta så länge du kan tänka och minnas.

    SvaraRadera